Sernik to moje ulubione ciasto!

Znam już kilka fajnych pomysłów na jego wykonania, a dziś chciałabym się podzielić tym na wersję bez glutenu 🙂

BEZGLUTENOWY SERNIK Z MALINAMI

Składniki: 
300 g chudego twarogu (zmielonego dwukrotnie)
200 g serka masarpone
80 ml śmietany 30%
150 g cukru pudru
3 jajka
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
laska wanilii
Polewa :
150 g białej czekolady
100 ml śmietany 30 %
maliny
Ten sernik piekłam w kąpieli wodnej. Spód tortownicy ok 24 cm średnicy wyłóż papierem do pieczenia. Owiń blaszkę folią aluminiową od zewnątrz, tak by podczas pieczenia nie dostała się ani kropelka wody.Przygotuj większe naszycie żaroodporne lub formę, która pomieści tortownicę. Wypełnij do 1/3 wodą.
Twaróg, mascarpone i śmietanę zmiksuj na jednolitą masę.
Dodaj cukier, nasionka z laski, a następnie po jednym żółtku, nieprzerwanie miksując. Na końcu dodaj mąkę.
W drugiej misce ubij białka i dodaj do masy, delikatnie mieszając dużą łyżką.
Masę serową przełóż do tortownicy, wstaw do naszycia wypełnionego wodą i piecz 50 min w 180 stopniach C.
Po upieczeniu wyciągamy tortownicę z wody i czekamy do wystygnięcia.
W rondelku przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę ze śmietaną, pozostaw do przestudzenia i rozprowadź po wierzchu sernika.
Udekoruj malinami.
Zapraszam na mojego kulinarnego bloga! Znajdziesz tam wiele inspiracji.
Loading...