Dlaczego warto jeść śniadania białkowo-tłuszczowe?
Zwykle każdy z nas pierwszy posiłek czyli śniadanie spożywa w domu. Jeżeli tego jeszcze nie robisz, to zachęcam do tej czynności, możesz sobie wtedy pozwolić na ciepły i zjedzony w spokoju posiłek, który decyduje o początku Twojego dnia.
Dlaczego warto jeść śniadania białkowo – tłuszczowe?
- zapewniają sytość na dłużej. Sprawdziłam na sobie! Rzeczywiście po takim śniadaniu, mogę maxymalnie skupić się na pracy i wiem, że głód mnie nie wybije z rytmu.
- nie powodują wysokiego skoku insuliny (co stanie się zapewne po zjedzeniu babeczki czy innego węglowodanowego posiłku) i poranny kortyzol ma szansę doprowadzić do rozpadu trojglicerydów z tkanki tłuszczowej do wolnych kwasów tłuszczowych, co najprościej mówiąc pomaga SPALAĆ TKANKĘ TŁUSZCZOWĄ.
- pomagają w zaburzeniach snu.
Co możesz wprowadzić do swojej diety ?
- jajka
- nasiona chia
- ryby
- mięso (drób, wołowina, wieprzowina dobrej jakości)
- olej kokosowy lub oliwa
- orzechy i nasiona
- avocado, kokos
- dużo i jeszcze raz dużo warzyw 🙂
Moje przykładowe śniadanie białkowo – tłuszczowe (omlet).
- dwa jajka
- 60 g avocado
- mała łyżeczka siemię lniane
- dużo warzyw
Składniki blenduję i piekę na patelni w formie omletu.
Lub:
- 2 jajka
- łyżka orzechów (najczęściej płatki migdałów)
- 2 plastry szynki
- warzywa (dowolne)
Jajka sadzone z plastrem szynki, posypane płatkami migdałów.
Oczywiście, chciałabym podkreślić, że każdy organizm jest inny i należy obserwować siebie, czy dana zmiana nawyku żywieniowego służy, czy nie. Zachęcam Cię do przeprowadzenia testu i wprowadzeniu na dany okres np. 1-2 tygodnie śniadań białkowo – tłuszczowych. Sami odpowiecie sobie na pytanie: czy taka forma śniadań ma wpływ na moje samopoczucie.
Dodaj komentarz