„Jedzenie to nasze paliwo” , które trzeba uzupełnić aby móc dalej funkcjonować i uzyskać zdrową sylwetkę.

Często zadajecie mi pytanie:

„Edyta, co jeść po treningu?, jeżeli trenuje o godzinie 19:00, to jeść czy już nie?”.

 

Nie ważne o której godzinie trenujesz! Ja również często trenuje około 20:00, zdarza się, że kolacje jem o 21:30 i idąc spać przed 23:00 obalam mit, że ostatni posiłek należy spożyć trzy godziny przed snem. Wiem, że to też jest wasza wymówka od spożywania posiłku 🙂 tylko zadaj sobie pytanie: czy wtedy Twój sen pomaga Ci w regeneracji, kiedy głód wybudza Cię w nocy?

Często obawiacie się, że jedząc tak późno przybierzecie na wadze. Prawda jest taka, ze jeśli Twoje posiłki są kalorycznie w miarę równo rozkładane w ciągu dnia, a twój posiłek nie kojarzy się z obżarstwem,  to niema to żadnego znaczenia 🙂 Wiem, że wieczorem je się najlepiej! Wiesz dlaczego? Bo w końcu masz spokój, bo w końcu nigdzie się nie spieszysz i w końcu czujesz 100 % smaku swojego posiłku.

Musisz wiedzieć, ze nasz organizm w okresie potreningowym, który trwa do 2 godzin od ukończenia treningu nastawiony jest na odbudowę mięśni. Musisz uzupełnić zużyte białka z mięśni i glikogen mięśniowy. Pozbądź się błędnego myślenia, że brak posiłku spowoduje, że organizm pobierze energię z tkanki tłuszczowej. Wręcz przeciwnie, organizm pobierze energię z mięśni, więc Twój trening pójdzie na marne. Tu pewnie niektóre panie znowu się przestraszyły 🙂 Spokojnie! Mięśnie potrzebne są nam do spalania tkanki tłuszczowej, to mięśnie powodują, ze Twoje ciało wygląda szczuplej i jest jędrne. Zawsze powtarzam, że kobieta musi włożyć naprawdę wiele wysiłku aby zyskać czysty kilogram mięśni, więc nie miej obawy – nie będziesz mięśniakiem:)

 

Pamiętaj: im mniej tkanki mięśniowej tym wolniejszy metabolizm, a im wolniejszy metabolizm tym wolniejsze spalanie tkanki tłuszczowej! Przekonałam Cię? 🙂

 

Przygotowałam dla Ciebie kilka pomysłów na posiłek po treningu. Zestawy są wyjęte z mojej diety, są sprawdzone i ułożone przez profesjonalnego dietetyka.

 

Płatki z owocami 

Składniki:

Płatki jaglane 50g
Mały jogurt naturalny/kefir/maślanka
Banan 1 duży
Wiórki kokosowe 2 lyżki
Cynamom

Wszystko razem zblendować.

 

Pudding z kaszy jaglanej z serem ricotta, bananem i ziarnem garanata 

Składniki:

Kasza jaglana 40g
Ser ricotta 80g
Banan, 1/2 dużego
Granat lub inny owoc

Wszystko razem zblendować

 

Ryż z mieloną piersią z kurczaka w sosie pomidorowym

Składniki:

Ryż basmati/paraboliczny/naturalny 50g
Pierś z kurczaka mielona 60g
Pomidory z puszki 200g
Pieczarki 150g
Cebula 50g

 

Fit pizza 

Składniki:

Mąka ryżowa 50g
Woda
Koncentrat pomidorowy 10g
Ser mozarella 30g
Pomidor 1 duży
Oliwki 10 szt
Pieczarki 150g
Rukola (lub inna sałata)

 

Sałatka z ryżem, ciecierzycą i tuńczykiem

Składniki:

Ciecierzyca 120g ale do tego dania użyjemy 40g, 80g zostanie na inny dzień
Tuńczyk z puszki w wodzie lub sosie własnym 35g
Ogórek zielony 100g
Ryż basmati/paraboliczny/naturalny 30g
Sos sojowy 20ml
Jogurt naturalny bez laktozy 50g
Koperek świeży

 Ciecierzycę dzień wcześniej zamaczamy w wodzie. Po 12 godzinach wylewamy wodę, wlewamy nową i gotujemy ok godz i 15 minut. Można też kupić ciecierzycę konserwową w puszce, wtedy nie trzeba jej gotować. Ryż gotujemy w wodzie. Jogurt mieszamy z sosem sojowym i koperkiem posiekanym, można też doprawić ale już nie solą bo sos jest bardzo słony. Ciecierzycę 40g, tuńczyka, ryż, pokrojonego ogórka, sos, mieszamy razem.

 

Kasza pęczak z tuńczykiem 

Składniki:

kasza pęczak 50 g
suszony pomidor 5-6 sztuk
ser feta
natka pietruszki
tuńczyk ( zwykle daje pół puszki)
buraczki lub inne dowolne warzywa

 

Zobacz także:
pasta z białej fasoli  + dwie kromki chleba pełnoziarnistego

Bananowe placuszki 

 

Loading...