Masz takie produkty, które od zawsze nie wpisywały się w Twoje kubki smakowe?
Jeżeli tak, ok! Nie ma co się męczyć aby nauczyć się ich jeść bo są zdrowe. Są jednak takie, które tylko w naszej głowie są „fee”, u mnie były to właśnie krewetki, do momentu, kiedy ktoś podał mi je dobrze przyrządzone:)

Zachęcam Cię do dodania w swoje menu krewetek z uwagi na dużą ilość dobrego białka, które posiadają.
Może mój przepis przypadnie Ci do gustu:).

 

Składniki:  (podaję Ci przybliżoną ilość, zwykle robię wszystko na oko)

👉1 kg krewetek (kupuję mrożone)
👉masło
👉czosnek, sól, pieprz
👉białe wino półwytrawne
👉natka pietruszki
👉makaron z czarnej soi (możesz użyć dowolnego)
👉pomidorki koktajlowe

 

Rozmrożone krewetki doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem i odstawiam na pół godziny (nie musisz tego robić ale będą miały lepszy smak). Krewetki podgrzewam na maśle około 8 min. Dodaję szklankę wina i duszę około 10 min aż wino wyparuje. W każdej chwili możesz dodać za równo masło jak i wino 🙂 Na koniec dodaję dużą ilość natki pietruszki i gotuję jeszcze około 5 min.

Dodaję do ugotowanego makaronu i dekoruję pomidorkami.

 

Polecam również moje inne przepisy na blogu

 

Loading...