Orzechowa zupa krem z batatów
Nigdy wcześniej nie jadłam takiej zupy. Widok, a raczej kolor też nie do końca zachęca ale smak jest wyśmienity!
Dodatkowo zupa jest bardzo syta, a jednak nie wypycha brzuszka:)
Składniki (na jedną dużą porcję):
Batat 200 g (możesz też użyć zwykłych ziemniaków)
Cebula 50 g (1 mała sztuka)
czosnek 10 g (około 2 ząbki)
pomidory suszone 20g
wywar warzywny 220 g (duża szklanka)
olej rzepakowy
orzechy 15 g
pietruszka natka
sól i woda
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i poddusić na oleju i wodzie. Bataty obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone bataty, cebulę i pomidory suszone zalać gorącym bulionem i gotować 15 min. Do zupy dodać: ząbki czosnku, sól i gotować jeszcze 5 min. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Dodać zieloną pietruszkę i wszystko dokładnie zblendować na krem.
Zapraszam Cię do innych moich przepisów 🙂
Dodaj komentarz