Właściwości awokado

Awokado jest wyjątkowym owocem pod wieloma względami. Posiada przede wszystkim wysoką zawartością tłuszczu oraz dużą kalorycznością. W przeciętnej wielkości awokado znajduje się aż ok. 40 g tłuszczu, co stanowi około 15% masy całego owocu. Nie obawiaj się ! to tzw. zdrowy tłuszcz, czyli kwas oleinowy, który obniża zły cholesterol LDL we krwi.

 

Dlaczego warto jeść awokado?

 

  • owoc bogaty w witaminy B, E i K,
  • duży  zasobów kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, który wpływa na poziom cukru we krwi,
  • wspomniany już kwas oleinowy zmniejsza poziom cholesterolu we krwi,
  • cenne źródłem potasu, który wspomaga pracę serca i mięśni
  • wzmacnia odporność i wspomaga procesy przeciwzapalne,
  • wspomaga niektóre procesy trawienne oraz wchłanianie witamin i składników mineralnych, takich jak przeciwutleniacze czy beta-karoten.

 

MAKARON Z PESTO Z AWOKADO

 

Składniki (1 porcja):

  • makaron (razowy, żytni, gryczany itp), około 50 g
  • natka pietruszki
  • awokado, pół sztuki
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • orzechy włoskie
  • sól, pieprz

 

Makaron ugotować. Wszystkie składniki pesto zblendować na jednolitą masę i wymieszać z makaronem. Orzechy można dodać do masy lub posypać bezpośrednio makaron.

 

Zainspiruj się życiem 🙂

 

A może to Cię zainspiruje ….Metamorfoza?

Loading...