Składniki:

  • Burak, średnia sztuka (lub gotowe tarte buraki)
  • cebula, pół sztuki
  • kasza jaglana , pół woreczka
  • mąka pszenna, 5 łyżeczek
  • oliwa z oliwek
  • pietruszka natka
  • pomidory suszone, 2-3 sztuki
  • czosnek w proszku
  • sól

20180207_091644

 

Sposób przygotowania:

Buraka upiec, kiedy wystygnie obrać ze skórki lub wykorzystać gotowe tarte buraki. Zmiksować go razem z oliwą, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Do powstałej masy dodać kaszę jaglaną, obraną, pokrojoną, a następnie zeszkloną i ostudzoną cebulkę oraz posiekaną pietruszkę i przyprawy. Z masy uformować kotlety i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (z funkcją góra-dół), odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze około 10 min.

 

ZAINSPIRUJ SIĘ ŻYCIEM

 

Loading...