8 pomysłów na śniadania z jajkami!
Cześć !
Często trafiają do mnie zapytania: “Jak mogę wykorzystać jajka na śniadanie”. Cieszę się, że o to pytasz, ponieważ to znak, że dbasz o to, aby Twoja dieta była urozmaicona! To niezwykle istotne dla naszego organizmu! W taki sposób dostarczasz wielu zróżnicowanych składników odżywczych.
Dziś podsyłam Ci kilka propozycji aby Twoje śniadanie wprawiło Cię w dobry nastrój ale przede wszystkim nasyciło!
Jajka sadzone z warzywami i migdałami
Składniki:
Jajko 2 szt
Olej lniany łyżka
Pomidor 1 duży
Papryka czerwona 100g
Migdał 20g
szczypiorek
Smażymy jajka sadzone na patelni bez dodatku tłuszczu, aż zetną się białka a żółtka będą płynne. Pomidora i paprykę kroimy, dodajemy szczypiorek, migdały, polewamy olejem lnianym i podajemy z jajkami sadzonymi.
Omlet białkowy z awokado, warzywami i ziarnami
Składniki:
Białko jaja kurzego 2 szt
Awokado 60g połowa
Pomidor 1 szt
Oliwki 10 sztuk
Suszony pomidor w oleju rzepakowym 20g
Olej rzepakowy łyżka
Słonecznik 5g
Siemię lniane 5g
Szczypiorek, pieprz
Białka jaj mieszamy z szczypiorkiem, pokrojonym awokado, oliwkami, suszonym pomidorem, siemieniem lnianym, słonecznikiem i przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i na rozgrzany wylewamy masę jajeczną. Smażymy aż białko się zetnie. Podajemy z pomidorem.
Pancake’s bananowe
Składniki:
Białko jaja kurzego 2 szt
Mąka kokosowa lub migdałowa 10g
Mleko 2% 50ml
Kakao łyżeczka
Jogurt naturalny bez laktozy 50g
Awokado połowa 60g
Banan 100g
Nerkowce 10g
Migdały 10g (lub np. masło z migdałów lub z nerkowców 100%)
Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce miksujemy połowę banana 50g z mlekiem i mąką kokosową. Orzechy drobno siekamy (chyba że używamy masło to będziemy smarować nim gotowy omlet). Posiekane orzechy wrzucamy do masy z bananem. Dodajemy powoli ubite białka i mieszamy. Z gotowej masy formujemy placuszki i smażymy bez dodatku tłuszczu. Kiedy placuszki się smażą, miksujemy połowę awokado z drugą połową banana, kakao i jogurtem naturalnym. Gotowym kremem smarujemy usmażone placuszki
Placuszki twarogowo-bananowe.
Składniki:
Twaróg bez laktozy 40g
Białko jaja kurzego 1 szt
Banan 50g
Kakao łyżeczka
Masło z migdałów lub nerkowców 20g (mogą być orzechy)
Wiórki kokosowe 25g
Białko ubijamy na sztywną pianę. Twaróg blendujemy z bananem, kakao i wiórkami (jeśli zamiast masła używamy orzechów to orzechy siekamy i też dodajemy do masy). Masę mieszamy delikatnie z ubitym białkiem. Smażymy placuszki z dwóch stron. Jeśli nie użyliśmy orzechów, to placuszki smarujemy masłem.
Naleśnik białkowy z i owocami
Składniki:
Białko jaja kurzego 2 szt
Mąka kokosowa lub migdałowa 20g
Kakao
Ksylitol, stewia (do wyboru) łyżeczka
Gruszka 1 cała duża
Białka miksujemy razem z mąką, kakao, ksylitotel lub stewią. Jeśli jest za gęste można dodać odrobinę mleka. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy jak naleśnik. Do masy można też opcjonalnie dodać np. cynamon, przyprawę do piernika. Do naleśnika wkładamy drobno pokrojoną gruszkę i zwijamy.
Sałatka z jajkami na miękko
Składniki:
Roszponka garść
Jajko 2 sztuki
Pomidorki cherry 150g
Oliwki 10szt
Papryka czerwona 100g
Awokado 60g
Słonecznik 10g
Jajka gotujemy na miękko. Paprykę, pomidorki, awokado i oliwki kroimy. Układamy na roszponce razem z jajkiem i posypujemy słonecznikiem.
Sadzone białka jaja z tuńczykiem
Składniki:
Białko jaja kurzego 2 szt
Tuńczyk z puszki z wody lub w sosie własnym 35g
Szpinak świeży garść
Pomidor w duży
Oliwki 10 szt
Papryka czerwona 40g
Awokado 60g
Siemię lniane 20g
Olej rzepakowy łyżeczka 5ml
Jajecznica ze szpinakiem i oliwkami
Składniki:
Jajko 2 szt
Oliwki 10szt
Szpinak świeży garść
Czerwona cebula 40g
Pół awokado 60g
Pomidor 1 duży
Masło lub olej rzepakowy 5ml
Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Szpinak dokładnie płuczemy. Oliwki i cebulę kroimy, wrzucamy na rozgrzany olej razem z szpinakiem. Doprawiamy. Rozbijamy na warzywa jajka i smażymy jajecznicę (można też zrobić omlet lub jajka sadzone). Podajemy z awokado i pomidorem.
Daj znać w komentarzu jakie inne śniadanie Cię interesują!
Chętnie przygotuje dla Ciebie kolejny wpis.
Zobacz również:
Dodaj komentarz