Cześć,

Zapewne zdajesz sobie sprawę, że nasze jelita zamieszkują miliony bakterii za równo tych dobrych jak i tych złych, które tworzą tak zwany mikrobiom, o którym pisałam już wcześniej w  tym poście.

Wiele naszych dolegliwości zdrowotnych swoje podłoże znajduje w nieprawidłowo funkcjonujących jelitach. Moim celem nie jest proponowanie Ci rozwiązań na doskwierające Ci dolegliwości, a jeżeli takie masz to koniecznie zgłoś się do lekarza. Zamysłem tego wpisy było zainspirowanie Cię do wprowadzenia posiłków i produktów, które przyjazne są Twoim jelitom aby poprawić Twoje zdrowie i samopoczucie.

Skład mikrobiomu, który w sobie nosisz zależy od Ciebie i zawsze możesz go usprawnić ale też możesz doprowadzić do niepokojącej przewagi złych bakterii nad dobrymi. Mam nadzieję, że chociaż spróbujesz zastosować się do poniższych wskazówek i sama przekonasz się, że to ma sens.

 

Dziś poznasz produkty, które pomogą Ci:

  • poczuć się lżej
  • poprawią twoje samopoczucie
  • usprawnią pracę jelit, a co za tym idzie metabolizm

Jak wykorzystać listę poniższych produktów?

  • Podkreśl te, które już używasz w swojej kuchni
  • W jednym tygodniu dodaj przynajmniej 2-3 nowe produkty
  • Wykorzystuj przepisy na bazie poniższych produktów, które będę systematycznie wstawiać na bloga kulinarnego.

 

PRODUKTY KTÓRE SPRZYJAJĄ JELITOM

 

 

Przyprawy:

  • pieprz czarny, kardamon, pieprz cayenne, chilli, cynamon, kolendra, kumin
  • curry, imbir, przyprawy korzenne, gorczyca, gałka muszkatołowa, papryka, kurkuma

Zioła:

  • liście laurowe, szczypiorek, koper, oregano,pietruszka, estragon, tymianek

Mąki i składniki do wypieków

  • mąka gryczana, soda oczyszczona, mąka z ciecierzycy, mąka migdałowa, mąka żytnia
  • mąka orkiszowa, guma ksantanowa, pełnoziarnista mąka pszeniczna

 

Zboża, rośliny strączkowe i makarony

  • czarna fasola w puszcze, brązowy ryż, pszenica bulgur, fasola biała w puszcze,
  • cieciorka w puszcze, zielona soczewica, makaron z zielonego groszku, czerwona fasola w puszcze,
  • soczewica, czerwona soczewica, czerwony ryż, płatki owsiane, komosa ryżowa

Oleje i octy

  • ocet balsamiczny, olej kokosowy, oliwa, ocet jabłkowy, olej rzepakowy, ocet winny ryżowy, olej sezamowy

 

Dodatki smakowe, słodziki i pasty

  • pesto bazyliowe, kakao w proszku, chrzan, ciemna czekolada (70%), syrop z daktyli,
  • kokos suszony, imbir świeży, czosnek, miód, syrop klonowy, bulion w proszku,
  • musztarda, pasta sezamowa tahini, sos sojowy, tabasco, tajski sos rybny

Orzechy i nasiona

  • migdały, orzechy brazylijski, orzechy nerkowca, nasiona chia, orzechy laskowe, len mielony
  • orzechy pekan, orzeszki piniowe, pistacje, pestki dyni, nasiona sezamu, nasiona słonecznika
  • orzechy włoskie

Suszone owoce:

  • morele, żurawina, daktyle, rodzynki

Produkty w lodówce:

  • maliny, truskawki, borówki, maślanka, ser (parmezan, cheddar, feta, halloumi),
  • jajka, pełnotłusty jogurt grecki, kefir, cytryny, limonki

Inne:

pierś kurczaka, ryby (łosoś, dorsz), krewetki, szpinak, zielony groszek.

 

Znasz już produkty, które sprzyjają Twoim jelitom. Wierzę w Twoją kreatywność w kuchni i wiem, że Twoje dania staną się bardziej zróżnicowane. Gdybyś jednak potrzebowała trochę inspiracji to bądź ze mną na bieżąco gdyż systematycznie będę publikować przepisy, które oczywiście najpierw sama sprawdzam na sobie.

 

Zobacz też…..

 

Loading...