Dlaczego lubię gotować zupy krem ?

  • to świetne źródło warzyw (czyli dużo błonnika)
  • gotuję duży garnek, dzielę na porcję i mrożę
  • świetny posiłek po treningu
  • ciepły posiłek

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM Z DYNI 

Składniki ( na dwie porcje)

  • ok. 200g dyni ( po oczyszczeniu) ,
  • 1 mała cebula ,
  • mała marchewka,
  • kawałek imbiru (około 6 cm),
  • świeża kurkuma (kawałek ok 1 cm lub suszona mała łyżeczka),
  • bulion np. drobiowy (około 0,6 litra, są fajne kostki eko warzywne) ,
  • oliwa z oliwek ,
  • curry, świeżo mielony pieprz,
  • ok. 50 ml mleka lub mleka kokosowego

Sposób wykonania:

Dynie oraz marchewkę kroimy w kostkę, a cebulę drobno kroimy. Imbir i kurkumę możesz zetrzeć na tarce lub pokroić. Cebulę szklimy na oliwie z oliwek w garnku o grubym dnie w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy imbir i kurkumę, podsmażymy. Następnie dodajemy dynie i marchewkę i zalewamy gorącym bulionem, dodajemy odrobinę curry i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości około 20-30 minut. Zupę tuż przed podaniem miksujemy na gładki krem z dodatkiem mleko. Jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku. Zupę możemy posypać pestkami dyni oraz chipsem z szynki. Smacznego!

Loading...