Zdrowie to nie tylko aktywności fizyczna, sen, relaks czy wartościowa dieta.

Zdrowie to przede wszystkim dbałość o nasze wnętrze. Czas, w którym żyjemy, czas pośpiechu, modyfikowanej żywności, nadmiernego stresu, gonitwy w niewiadomym kierunku powoduje, że nasze ciało szybciej się starzeje. Czynności, które możesz wykonać, aby wspomóc swój organizm, jest wiele. Joga, medytacja, spacery czy nauka redukcji stresu na pewno przyniosą wiele dobrego, jednak dziś zaczniemy od tego, co możesz wprowadzić od zaraz.

Zacznij od kuchni – oto 4 ważne produkty w kuchni 🙂

 

Ostropest plamisty

Roślina, która słynie z wysokiej zawartości sylimaryn, czyli substancji wzmacniających wątrobę. Nasiona ostropestu regenerują wątrobę zniszczoną dietą, lekarstwami lub używkami. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed rozpadem i pomagają utrzymać młodą skórę. Ostropest ma również właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Wątroba gromadzi także żelazo czy witaminę B12 oraz produkuje ciepło, dlatego tak ważne jest wspomaganie jej pracy.

 

Jak stosować?

Nasiona ostropestu można pić jako napar lub posypać kanapki albo dodawać do jogurtu czy koktajli.

Pamiętaj również, że wypijając poranną kawę na czczo również bardzo szkodzisz wątrobie. Dowiedz się więcej: „Dlaczego nie warto pić kawę na czczo”.

 

Chlorella

Słodkowodna alga nazywana królową chlorofilu. Produkt najszybciej i najskuteczniej oczyszczający organizm z toksyn i złogów pokarmowych. Ściana komórkowa chlorelli wychwytuje szkodliwe substancje, które mogą przedostać się do organizmu, takie jak: metale ciężkie, pestycydy. Chlorella to najbogatsze źródło beta-karotenu, dodaje energii, uzupełnia dietę w białko i witaminę B12, zawiera wszystkie niezbędne witaminy i minerały.

 

Jak stosować?

Chlorellę można przyjmować w postaci tabletek bądź sproszkowaną dodawać do koktajli (ostrzegam, że smak koktajlu jest wtedy oryginalny).

Nie masz pomysłu na koktajl? Sprawdź 3 pomysły na zdrowy sok.

 

 

Ocet jabłkowy

To odmiana octu wytwarzanego na bazie jabłek. To popularny produkt wykorzystywany w kuchni oraz do pielęgnacji skóry i włosów. Usprawnia pracę układu pokarmowego i moczowego, co ułatwia usuwanie nagromadzonych w jelicie złogów oraz toksyn wydalanych z moczem.

Jak stosować? 

Ocet jabłkowy można dodawać do sałatek lub rozpuścić w szklance wody.

Polecam sos musztardowo-miodowy na bazie octu jabłkowego.

Składniki:

2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka miodu, 0.5-1 łyżka musztardy.

 

Świeże i suszone zioła

Nie wyobrażam sobie życia bez pietruszki, kolendry, tymianku, szczypiorku, bazylii i ostatnio rukwi wodnej. O tej ostatniej mogę napisać więcej, jeżeli dasz znać w komentarzu, że Cię to interesuje. Te zioła postanowiłam sama hodować. Kolejne, które uwielbiam to: curry, papryka słodka, oregano czy trawa cytrynowa.

 

 

Czy znasz inne równie dobre produkty? Podziel się w komentarzu!

 

Czy znasz mój autorski program FIT PRZEMIANA, gdzie każdego dnia uczę jak zmieniać swoje nawyki żywieniowe?
Inspiruję, motywuję, ale również słucham! Uczestniczki programu dzielą się na naszej zamkniętej grupie swoimi doświadczeniami, które są niezwykle cenne. Dołącz do Nas!

Loading...