Składniki:

  • ryż basmati, 2 woreczki
  • krewetki (20 stuk)
  • czosnek, 2 ząbki
  • masło
  • jogurt naturalny, mały kubeczek
  • majonez, według uznania, ja dodałam płaską łyżkę
  • tajska pasta z trawą cytrynową (dostępna w każdym dużym supermarkecie)
  • dowolne warzywa, ja wybrałam brokuł

Sposób przygotowania:

Krewetki dzień wcześniej zostawiam w czosnku przeciśniętym przez praskę ale możesz upiec bez wcześniejszego przygotowania. Danie jest szybkie w przyrządzeniu ponieważ wykonujesz 3 czynności na raz. Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Wstaw wodę na brokuł i po zagotowaniu wody, zmniejsz temperaturę i gotuj 6 min.W tym czasie krewetki pieczemy na małym ogniu na maśle w czasie około 8-10 min. Przygotuj sos do ryżu. W małej miseczce wymieszaj jogurt z łyżką majonezu i małą łyżką pasty. Ugotowany ryż przełóż do większej miski i wlej sos, wymieszaj. Rozłóż ryż na talerzu i podziel krewetki. Brokuł lub inne warzywa ułóż obok.

Smacznego 🙂

Loading...