Są naprawdę prze, prze, prze pyszne!

Składniki na około 9 średnich kotletów:
1 batat, czyli około 2 szklanki startego na drobnych oczkach
1½ szklanki ugotowanej białej fasoli (lub taka sama ilość z puszki)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie)
¼ szklanki oleju (rzepakowego, z pestek winogron)
½ szklanki płatków gryczanych (owsianych bądź jaglanych, dowolnie)
1 mała cebula
1–2 ząbki czosnku
1–2 łyżeczki startego świeżego imbiru
3 łyżki ziaren słonecznika
5 łyżek ziaren sezamu
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz

Sposób wykonania:

Batata obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, przełóż do większej miski.
2. Fasolę zmiksuj razem z olejem, octem jabłkowym, sosem sojowym i odrobiną sosu sriracha. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir.
3. Pastę fasolową przełóż do batatów, dodaj przyprawy oraz płatki gryczane i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
4. Na suchej patelni podpraż słonecznik oraz sezam i dodaj do masy (zostaw odrobinę sezamu do posypania kotletów) dokładnie ją mieszając.
5. Piekarnik nagrzej na 200–220°C, a kotlety formuj zwilżonymi dłońmi i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp pozostałym sezamem. Piecz przez około 30–40 minut, a w połowie czasu obróć na drugą stronę. Na koniec włącz funkcję termoobiegu by kotlety były ekstra-chrupiące, uwaga by jednak nie wyschły za bardzo. Smacznego

Jeżeli chcesz mieć dostęp do całej bazy szybkich i zdrowych przepisów to dołącz do programu „Jestem ważna! Mam czas dla siebie, czas na trening i zdrowe odżywianie”. W programie uczę jak szybko i zdrowo gotować i co robić aby dania były mniej kaloryczne. Uczę moje klientki jak tworzyć tygodniowy plan odżywiania wraz z listą zakupów. W taki sposób jesteś w stanie zyskać nawet 4 h tygodniowo dla siebie!

Loading...