Na początku myślałam jak nazwać ten post, czy dać temu daniu jakąś nazwę czy napisać po prostu jak było. Posiłek powstał w celu niedzielnego opróżnieniu lodówki i musiałby się nazywać: ryż z pesto bazyliowym podany z brokułem i cukinią, suszonymi pomidorami , oliwkami oraz cieciorką. Wykonanie tego zadania zajmuje tyle, co ugotowanie ryży czyli blisko 15 min. Nieskromnie powiem, że wyszło całkiem dobre. Nie podam ci ilości sztuk czy gramatury bo robiłam wszystko „na oko”, a raczej z tego, co zostało w mojej lodówce. Wszystkie zdrowe pomysły na szybkie posiłki dostępne są dla uczestników programu „Jestem ważna! Mam czas dla siebie, czas na trening i zdrowe odżywianie”.

Składniki:

  • ryż
  • pesto bazyliowe
  • cukinia
  • suszone pomidory
  • oliwki czarne
  • cieciorka (puszka)
  • feta
  • brokuł
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Zaczynam od wstawienia wody na ryż i brokuł. Ryż po zagotowaniu wody gotuję około 15 min, a brokuł tylko 7 min! Cukinię umyj i zetrzyj na tarce, pomidorki pokrój w paski, oliwki przekrój w pół. Wszystko podsmaż na patelni dodając cieciorkę tak aby było ciepłe. Dodaj fetę, sól i pieprz i gotuj na małym ogniu. Ryż po ugotowaniu wymieszaj z pesto wtedy nabierze zielonego koloru. Ryż uprzednio nałożyłam do filiżanek aby powstał mi ciekawy kształt na talerzu. Dodaj swoją mieszankę z patelni i ulubione warzywa, u mnie był to brokuł.

Smacznego !

Loading...