Krem z marchwi zawsze kojarzył mi się z mdłą zupą do momentu, kiedy spróbowałam tego przepisu. Krem z marchwi z mlekiem kokosowym jest przepyszny, a w dodatku TANI! Zdaje sobie sprawę, że zdrowe odżywianie jest dość drogie dlatego staram się wyszukiwać takich przepisów, które zaoszczędzą naszą kieszeń. Wszystkie moje przepisy dostępne są dla uczestników programu „Jestem ważna. Mam czas dla siebie, czas na trening i zdrowe odżywianie”.

Składniki:

1/2 litra wywaru z warzyw (możesz użyć kostki bio)
1 kg marchewki obranej i pokrojonej w kostkę
4 cm startego korzenia imbiru (resztę dodawaj do wody i pij w ciągu dnia)
2-4 posiekane ząbki czosnku
2 szklanki mleczka kokosowego
1 łyżka masła klarowanego (możesz dodać zwykłego)
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz
kolendra, szczypiorek do dekoracji

Sposób wykonania:

Rozgrzej w garnku masło, dodaj pieprz, czosnek, marchew i przesmaż na małym ogniu. Dodaj imbir, sól, gałkę. Zalej gorącym wywarem tak, aby w całości przykrył marchewkę. Gotuj tak długo aż marchewka będzie miękka. Dodaj mleczko kokosowe, gotuj jeszcze 3 minuty. Wlej sok z cytryny. Całość zmiksuj. Do dekoracji użyj kolendry lub szczypiorku.

Smacznego 🙂

Loading...