Biała fasola jest szczególnie bogata w potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, chlor, kobalt, fluor, fosfor oraz kwas nikotynowy i pantotenowy. Ma też sporo witaminy: B1, B2, B6 i C. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Zawiera lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozwój tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usunąć z organizmu nadmiar cholesterolu. Jest trzecim po soi i grochu źródłem białka.
Prosty i bardzo szybki pomysł na zdrową pastę.
Możesz wykorzystać ją z pieczywem albo z tortilla.
Składniki:
- 200 g białek ugotowanej fasoli. Jeżeli używasz z puszki, to pamiętaj, że należy ją opłukać pod wodą.
- 40 g suszone pomidory
- świeża bazylia, pieprz, inne zioła
- łyżka oleju lnianego
Wszystko razem zmiksować. Mówiłam – proste i pyszne.

Najnowsze komentarze