Właściwości awokado
Awokado jest wyjątkowym owocem pod wieloma względami. Posiada przede wszystkim wysoką zawartością tłuszczu oraz dużą kalorycznością. W przeciętnej wielkości awokado znajduje się aż ok. 40 g tłuszczu, co stanowi około 15% masy całego owocu. Nie obawiaj się ! to tzw. zdrowy tłuszcz, czyli kwas oleinowy, który obniża zły cholesterol LDL we krwi.
Dlaczego warto jeść awokado?
- owoc bogaty w witaminy B, E i K,
- duży zasobów kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, który wpływa na poziom cukru we krwi,
- wspomniany już kwas oleinowy zmniejsza poziom cholesterolu we krwi,
- cenne źródłem potasu, który wspomaga pracę serca i mięśni
- wzmacnia odporność i wspomaga procesy przeciwzapalne,
- wspomaga niektóre procesy trawienne oraz wchłanianie witamin i składników mineralnych, takich jak przeciwutleniacze czy beta-karoten.
MAKARON Z PESTO Z AWOKADO
Składniki (1 porcja):
- makaron (razowy, żytni, gryczany itp), około 50 g
- natka pietruszki
- awokado, pół sztuki
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- orzechy włoskie
- sól, pieprz
Makaron ugotować. Wszystkie składniki pesto zblendować na jednolitą masę i wymieszać z makaronem. Orzechy można dodać do masy lub posypać bezpośrednio makaron.
Zainspiruj się życiem 🙂
A może to Cię zainspiruje ….Metamorfoza?
Najnowsze komentarze