Składniki:
- Burak, średnia sztuka (lub gotowe tarte buraki)
- cebula, pół sztuki
- kasza jaglana , pół woreczka
- mąka pszenna, 5 łyżeczek
- oliwa z oliwek
- pietruszka natka
- pomidory suszone, 2-3 sztuki
- czosnek w proszku
- sól
Sposób przygotowania:
Buraka upiec, kiedy wystygnie obrać ze skórki lub wykorzystać gotowe tarte buraki. Zmiksować go razem z oliwą, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Do powstałej masy dodać kaszę jaglaną, obraną, pokrojoną, a następnie zeszkloną i ostudzoną cebulkę oraz posiekaną pietruszkę i przyprawy. Z masy uformować kotlety i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (z funkcją góra-dół), odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze około 10 min.
ZAINSPIRUJ SIĘ ŻYCIEM
- Więcej przepisów na moim blogu kulinarnym
- zobacz też METAMORFOZĘ
Najnowsze komentarze