Dlaczego lubię gotować zupy krem ?
- to świetne źródło warzyw (czyli dużo błonnika)
- gotuję duży garnek, dzielę na porcję i mrożę
- świetny posiłek po treningu
- ciepły posiłek
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM Z DYNI
Składniki ( na dwie porcje)
- ok. 200g dyni ( po oczyszczeniu) ,
- 1 mała cebula ,
- mała marchewka,
- kawałek imbiru (około 6 cm),
- świeża kurkuma (kawałek ok 1 cm lub suszona mała łyżeczka),
- bulion np. drobiowy (około 0,6 litra, są fajne kostki eko warzywne) ,
- oliwa z oliwek ,
- curry, świeżo mielony pieprz,
- ok. 50 ml mleka lub mleka kokosowego
Sposób wykonania:
Dynie oraz marchewkę kroimy w kostkę, a cebulę drobno kroimy. Imbir i kurkumę możesz zetrzeć na tarce lub pokroić. Cebulę szklimy na oliwie z oliwek w garnku o grubym dnie w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy imbir i kurkumę, podsmażymy. Następnie dodajemy dynie i marchewkę i zalewamy gorącym bulionem, dodajemy odrobinę curry i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości około 20-30 minut. Zupę tuż przed podaniem miksujemy na gładki krem z dodatkiem mleko. Jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku. Zupę możemy posypać pestkami dyni oraz chipsem z szynki. Smacznego!
Najnowsze komentarze