Przepis na faszerowaną cukinię z serem pleśniowym wyszukałam w jednej z moich wegańskich książek. Sprawdziłam i postanowiłam się nim tutaj podzielić. Przepis jest bardzo szybki więc sprostał moim oczekiwaniom. Przykładam dużą wagę do ilości warzyw w diecie, a wiem, że aby ich jeść więcej muszą być dobrze przyrządzone. Więcej szybkich i zdrowych przepisów jest w mojej bazie kulinarnej, która dostępna jest tylko dla uczestników programu “Jestem ważna! Mam czas dla siebie, czas na trening i zdrowe odżywianie”. Więcej o programie możecie poczytać na stronie głównej, a teraz zabieramy się do gotowania 🙂
Składniki:
- 2 średni cukinie
- 1/2 drobno posiekanej czerwonej lub żółtej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 100 g parmezanu (ja użyłam sera pleśniowego)
- 4 listki świeżej mięty
- 1 łyżeczka bazylii
- sól i pieprz
- ja dodałam też łyżkę pesto bazyliowego
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Cukinie umyj, odetnij końce, przekrój w wzdłuż. Wydrąż gniazda nasienne i część miąższu, włóż to do miseczki. Zmiksuj, odsącz nadmiar soku. Dodaj paprykę, czosnek, szczypiorek i ser, dużo pieprzu, sól, bazylię lub pesto i mięte. Dokładnie wymieszaj i powstałą masę wypełnij cukinię. Piecz 20-30 min, tak długo aż wierzch się zarumieni.
Smacznego 🙂

Najnowsze komentarze