Cześć!
Mam na imię Edyta 🙂 Na co dzień pracuje z kobietami w programie “Jestem ważna! Mam czas dla siebie, czas na trening i zdrowe odżywianie”. Poprzez media społecznościowe pokazuje jak szybko i zdrowo gotować bez liczenia kalorii. Lubię gotować, eksperymentować w kuchni, a później zdradzać wam tajniki szybkiego gotowania.
Dziś przygotowałam dla Ciebie dwie propozycję na kolację. Zupy oparte na dobrym białku i warzywach to świetne rozwiązanie dla naszej sylwetki gdyż:
- mają mniej węglowodanów – są mniej kaloryczne
- zawierają wiele błonnika pochodzącego z warzyw – dają uczucie sytości
- zawierają dobre źródło białka
- rozgrzewają organizm
- można je szybko podgrzać
- łatwo się trawią, dlatego nic się nie stanie jeżeli zjesz kolację nawet na godzinę przed pójściem spać (ja tak właśnie bardzo często robię).
- kiedy zupa jest gorąca, zjesz ją dużo wolniej czyli szybciej dojdzie do twojego mózgu informacja o tym, że jesteś najedzona!
Wiem, że często kolacja jest newralgicznym punktem naszego odżywiania. Stosowanie ciepłych, a nawet gorących zup bardzo dobrze sprawdza się u moich klientek, które bez liczenia kalorii w programie potrafią w ciągu 10 tygodni schudnąć nawet 5-7 kg. Pamiętaj oczywiście, że to nie tylko zasługa jednego posiłku ale od takiej jednej małej zmiany możesz zacząć 🙂
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Składniki na około 4 porcje:
- 2 duże papryki pokrojone na kawałki
- 2 średnie marchewki starte na tarce (grube oczka)
- jedna średnia czerwona cebula
- 3 średnie ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 900 g wody
- 180 g czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (ja czasem gotuję bez)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego (jeżeli robisz sama) lub 1 kostka bulionu warzywnego

Sposób wykonania:
Do garnka włożyć: paprykę, marchew, pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić na oliwie lub maśle około 5 min. Dodać wodę, bulion, ziemniaki, soczewicę i przyprawy i gotować około 25-30 min.
ZUPA GULASZOWA Z BIAŁEJ FASOLI
Składniki na około 4 porcje:
- średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 duże papryki
- pół cukinii
- 4 pomidory lub puszka pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka bulionu warzywnego jeżeli robisz sama lub 1 kostka bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka cząbru
- pieprz
- puszka białej fasoli

Sposób wykonania:
Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwię w garnku. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory, koncentrat, bulion, cukier, przyprawy i wodę (tyle aby zakryło zawartość). Gotować około 15-20 min. Dodać odsączoną fasolę i gotować kolejne 5 min.
SMACZNEGO 🙂
Będzie mi miło jeżeli zostawisz komentarz. Daj znać jak u Ciebie wygląda kolacja i czy te przepisy mogą ci się przydać.
Jeżeli masz ochotę nauczyć się szybkiego i zdrowego gotowania bez liczenia kalorii to zapraszam Cię do programu “Jestem ważna”. Oprócz gotowania zajmujemy się również treningami i strefą kobiecości.

Mniam
Cieszę się, że smakuje:)