Cześć!

Mam na imię Edyta 🙂 Na co dzień pracuje z kobietami w programie „Jestem ważna! Mam czas dla siebie, czas na trening i zdrowe odżywianie”. Poprzez media społecznościowe pokazuje jak szybko i zdrowo gotować bez liczenia kalorii. Lubię gotować, eksperymentować w kuchni, a później zdradzać wam tajniki szybkiego gotowania.

Dziś przygotowałam dla Ciebie dwie propozycję na kolację. Zupy oparte na dobrym białku i warzywach to świetne rozwiązanie dla naszej sylwetki gdyż:

  • mają mniej węglowodanów – są mniej kaloryczne
  • zawierają wiele błonnika pochodzącego z warzyw – dają uczucie sytości
  • zawierają dobre źródło białka
  • rozgrzewają organizm
  • można je szybko podgrzać
  • łatwo się trawią, dlatego nic się nie stanie jeżeli zjesz kolację nawet na godzinę przed pójściem spać (ja tak właśnie bardzo często robię).
  • kiedy zupa jest gorąca, zjesz ją dużo wolniej czyli szybciej dojdzie do twojego mózgu informacja o tym, że jesteś najedzona!

Wiem, że często kolacja jest newralgicznym punktem naszego odżywiania. Stosowanie ciepłych, a nawet gorących zup bardzo dobrze sprawdza się u moich klientek, które bez liczenia kalorii w programie potrafią w ciągu 10 tygodni schudnąć nawet 5-7 kg. Pamiętaj oczywiście, że to nie tylko zasługa jednego posiłku ale od takiej jednej małej zmiany możesz zacząć 🙂

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Składniki na około 4 porcje:

  • 2 duże papryki pokrojone na kawałki
  • 2 średnie marchewki starte na tarce (grube oczka)
  • jedna średnia czerwona cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 900 g wody
  • 180 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (ja czasem gotuję bez)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego (jeżeli robisz sama) lub 1 kostka bulionu warzywnego

Sposób wykonania:

Do garnka włożyć: paprykę, marchew, pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić na oliwie lub maśle około 5 min. Dodać wodę, bulion, ziemniaki, soczewicę i przyprawy i gotować około 25-30 min.



ZUPA GULASZOWA Z BIAŁEJ FASOLI

Składniki na około 4 porcje:

  • średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 duże papryki
  • pół cukinii
  • 4 pomidory lub puszka pomidorów
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka bulionu warzywnego jeżeli robisz sama lub 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka cząbru
  • pieprz
  • puszka białej fasoli

Sposób wykonania:

Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwię w garnku. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory, koncentrat, bulion, cukier, przyprawy i wodę (tyle aby zakryło zawartość). Gotować około 15-20 min. Dodać odsączoną fasolę i gotować kolejne 5 min.

SMACZNEGO 🙂

Będzie mi miło jeżeli zostawisz komentarz. Daj znać jak u Ciebie wygląda kolacja i czy te przepisy mogą ci się przydać.


Jeżeli masz ochotę nauczyć się szybkiego i zdrowego gotowania bez liczenia kalorii to zapraszam Cię do programu „Jestem ważna”. Oprócz gotowania zajmujemy się również treningami i strefą kobiecości.